بهترین روش تصفیه فاضلاب کشتارگاه ها

 

تصفیه فاضلاب کشتارگاه دام و طیور با توجه به وجود مواد آلی و آلاینده های بسیار مضر، از مهم ترین نوع فرآیندها در حوزه تصفیه فاضلاب می باشد. روش های به کار رفته برای تصفیه این نوع فاضلاب با سایر تکنیک های به کار رفته در تصفیه پساب های صنعتی کاملا متفاوت می باشد که دلیل اصلی آن، تفاوت در نوع مواد و آلاینده های موجود در آنها است. گروه صنعتی هفت، تولیدکننده تجهیزات تصفیه فاضلاب در ادامه به روش های رایج برای تصفیه پساب کشتارگاه های دام و طیور و نکات مهم در انتخاب هر یک از این روش ها اشاره خواهد کرد.

تصفیه فاضلاب کشتارگاه

پساب بدست آمده از مراحل نگهداری، ذبح، پوست کنی و خالی کردن روده و معده، بسته بندی و شستشوی سالن های کشتارگاه ها با مواد آلی، خون، چربی و میکروارگانیزم های متعدد و مواد جامد زائد ترکیب شده و یکی از آلوده ترین فاضلاب ها را در نهایت تولید می کند. ورود این مواد به محیط زیست منجر به شیوع بیماری های واگیردار می گردد. به همین منظور لازم است تصفیه فاضلاب کشتارگاه ها با روش های مختلف بیولوژیکی و شیمیایی انجام شود. به عبارت دیگر، عدم توجه به ین مسئله می تواند خطر و تهدیدی جدی برای طبیعت به شمار رود.

خصوصیات فاضلاب کشتارگاه ها

همان طور که اشاره شد، فاضلاب های کشتارگاهی آلوده ترین پساب های صنعتی می باشد که از اصلی ترین خصوصیات آنها می توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • وجود چربی SEC بالا در مرحله ذبح و بسته بندی
  • وجود مواد جامد معلق لجن زا TSS
  • BOD و COD بالا

دام ها مرحله ورود به کشتارگاه تا ذبح و بسته بندی گوشت و استخراج پوست و مو برای استفاده در سایر صنایع از قبیل دباغی، آلاینده های مختلفی را وارد پساب می کند. به طوریکه مقدار زیادی کود، خون و چربی پس از ذبح و مواد جامد لجن زا پس از خالی کردن روده ها و مخلوطی از تمام این موارد در مرحله شستشوی سالن ها وارد این فاضلاب می گردد. با توجه به نوع مواد آلاینده موجود در این گروه از فاضلاب ها، لازم است روش های مناسبی را برای تصفیه فاضلاب کشتارگاه ها انتخاب نمود تا بهترین خروجی را تولید کنند.

نکات مهم در انتخاب بهترین روش تصفیه فاضلاب کشتارگاه

در انتخاب بهترین روش ها برای تصفیه فاضلاب کشتارگاهی لازم است چند فاکتور مهم مد نظر قرار گیرد که عبارتند از:

  • کیفیت مورد نظر برای فاضلاب خروجی به منظور استفاده مجدد
  • مقدار فاضلاب تولیدی در روز
  • میزان بودجه مورد نظر برای راه اندازی تصفیه خانه
  • ویژگی های فاضلاب از قبیل BOD، COD و TSS
  • نوع کشتارگاه (دام یا طیور)
  • استفاده مجدد از خون مرحله ذبح به عنوان کود و خوراک دام

روش های تصفیه فاضلاب کشتارگاه

نوع مواد آلاینده موجود در فاضلاب های کشتارگاهی به گونه ایست که نه تنها به روش های بیولوژیکی برای حذف مواد آلی نیاز می باشد، بلکه لازم است فرآیندهای فیزیکی و شیمیایی نیز بر روی آنها اجرا گردند. در نتیجه روش های رایج برای تصفیه فاضلاب کشتارگاهی شامل موارد زیر می باشد:

تصفیه فیزیکی فاضلاب

اولین و یکی از مهم ترین گام ها برای تصفیه پساب های کشتارگاهی، حذف مواد و ذرات جامد معلق در آن می باشد که در مرحله خالی کردن روده و معده و همچنین فضولات باقیمانده در مرحله نگهداری از دام ها قبل از ذبح وارد فاضلاب میشوند. برای حذف این مواد می توان از تجهیزاتی از قبیل آشغالگیر دستی ، آشغالگیر مکانیکی استفاده نمود. انتخاب این تجهیزات به ظرفیت کشتارگاه و میزان بزرگی آن بستگی دارد. لازم به ذکر است که پوست و مو و پرز به دست آمده در این مرحله می تواند در سایر صنایع مورد استفاده قرار گیرد.

علاوه بر استفاده از آشغالگیرها، در این گام می توان از چربی گیرهای متعدد به منظور جمع آوری چربی موجود در پساب ها استفاده نمود. از رایج ترین انواع چربی گیر مورد استفاده در این گام چربی گیر API و چربی گیر DAF می باشد. با ورود فاضلاب به چربی گیرها فرصت انتقال ذرات کلوئیدی و چربی که سبک تر از وزن آب هستند به سطح سیال داده میشود. علاوه براین، مواد سنگین تر نیز ته نشین می گردند. در نهایت خروجی چربی گیر API تمام ذرات بزرگتر از 150 میکرون را حذف خواهد نمود.چربی گیر DAF این قابلیت را دارد تا ذرات چربی کمتر از 150 میکرون را نیز حذف نماید و از ورود آنها به گام های بعدی جلوگیری خواهد شد.

متعادل سازی فاضلاب

پس از حذف ذرات معلق در فاضلاب و چربی گیری آنها لازم است تمام بخش های مخزن تصفیه از نظر کیفیت و کمیت فاضلاب مشابه هم باشند. به همین منظور فرآیند متعادل سازی و یکدست کردن فاضلاب صورت می گیرد. اصلی ترین اثر انجام این فرآیند در تصفیه فاضلاب کشتارگاهی، جلوگیری از شوک هیدرولیکی و بیولوژیکی می باشد.

تصفیه بیولوژیکی

بالا بودن مواد آلی و BOD و COD در فاضلاب های کشتارگاهی از بزرگترین و مهم ترین خصوصیات منفی آن می باشند که برای حذف آنها لازم است از روش های تصفیه فاضلاب هوازی و بی هوازی استفاده شود. هر یک از روش های هوازی و بی هوازی دارای زیر شاخه های متعددی بوده و تنوع بالایی برای این گروه از روش های تصفیه وجود دارد. در ادامه به تعدادی از این روش ها که برای تصفیه پساب کشتارگاه های دام و طیور مورد استفاده قرار میگیرند اشاره خواهیم داشت.

تصفیه فاضلاب با روش های بی هوازی

حذف مواد آلی توسط باکتری ها و میکروارگانیسم ها در شرایط بی هوازی یکی از رایج ترین روش های تصفیه بیولوژیکی می باشد. در این گروه از روش های تصفیه مواد آلی موجود در فاضلاب های صنعتی و بهداشتی توسط باکتری ها و میکروارگانیسم ها مصرف شده و خروجی آن، گاز متان خواهد بود. بر اساس گام های مختلفی که در این روش های بی هوازی برای تصفیه فاضلاب طی می گردد، چند روش پر کاربرد را می توان معرفی نمود که عبارتند از:

رآکتورهای تصفیه بی هوازی UAFB

تصفیه فاضلاب UAFB که به رآکتور تصفیه بی هوازی با رشد چسبیده نیز شناخته شده می باشد که فاضلاب به صورت ستونی به سمت بالای مخزن در مدول های لوله ای و پلاستیک های موج دار حرکت می باشد. این رآکتورهای بی هوازی UAFB در اغلب مواقع از جنس پلاستیک ساخته میشوند و بخاطر تولید لجن کمتر و راندمان 90 تا 80 درصد برای حدف BOD و COD در اغلب مواقع به عنوان پیش تصفیه فاضلاب های صنعتی مورد استفاده قرار میگیرند. از مهم ترین ویژگی های این روش تصفیه بی هوازی فاضلاب می توان به مقاومت بالا در برابر شوک های هیدرولیکی و آلی اشاره نمود

کلر زنی

فاضلاب های کشتارگاهی پس از تصفیه می توانند برای مصارفی از قبیل کشاورزی و باغبانی مورد استفاده قرار گیرند. به همین منظور لازم است مرحله گند زدایی بر روی آنها صورت گیرد تا از ورود مواد شیمیایی مضر و آلاینده های باقی مانده در آنها به محیط زیست جلوگیری شود. به همین منظور از پکیج کلرزنی در این گام استفاده می گردد.

Comments

مقالات مرتبط